Arkadaşlık bir çocuğun birkaç akranı ile kurmuş olduğu duygusal bağı ifade etmektedir. Buradan yola çıkarak okul öncesi dönemin çocuklar üzerinde önemli etkileri olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Çünkü okul öncesi dönem gelişimin hızlı olması ve kişinin hayatında son derece kalıcı etkiler bırakması, çocukların gelişimi için büyük bir öneme sahip olmasının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Bu dönemde arkadaşlık ilişkileri çocuğun gelişimi noktasında oldukça önemli iki etkiye sahiptir.
Bunlardan ilki çocuğun kişilik gelişimini etkilemesidir. Çünkü kişilik gelişimi, çocuğun başkaları ile ilişkilerine bağlı olarak ilerlemektedir. Başkaları ile olan ilişkileri çocukların kendilerini tanıması için etkileşimlere olanak tanımaktadır. Bu ilk etkinin ardından bir diğer etki ise çocuğun sosyallik ve toplumlaşması ile ilgilidir. Burada arkadaş grupları çocuğa başkalarına göre hareket etmeyi ve onların beklentilerini hesaba katmayı öğretir.
Çocukların bireysel özellikleri ise arkadaşlık ilişkilerini etkileyen son derece önemli bir konudur. İlişkilerin genel yapısının oluşmasında etkili olan bireysel özellikler, olumlu ilişkilerde sevilmeyi aynı zamanda kabul görmeyi olumlu yönde etkileyen önemli bir faktördür. Çocuğun kendine karşı olan güveni ise arkadaşlık ilişkileri için son derece önemli bir faktördür. Bu nedenle kendine karşı güveni olması ve bireysel özellikleri çocuğun arkadslik ilişkilerinin doğru bir şekilde ilerlemesine olanak tanır. Sizlerde çocuklarınıza okul öncesi dönemde olumlu bireysel özellikler kazandırmak ve onun kendine karşı özgüvenli olmasını isterseniz, Teta Clinic olarak bizlerle iletişime geçerek bu konuda en doğru ve etkili bilgileri edinme imkânı sağlayabilirsiniz.
Okul öncesi dönemde çocukların sağlıklı bireyler olarak büyümesi için sosyal gelişim son derece önemli bir yere sahiptir. 0-6 yaş arası olarak kabul edilen bu dönem, çocuğun temel kişilik yapısı ve gelişimi için oldukça önemlidir. Sosyal becerilerin şekillendiği kritik bir evre olan okul öncesi dönemin çocuğun sosyal gelişimi üzerinde bu kadar önemli olmasındaki başlıca nedenler ise şunlardır;
İşte tüm bu nedenler sayesinde okul öncesi dönemde sosyal gelişim desteklenir ve çocuk okul döneminde arkadaşları ile çok daha verimli ve etkili bir iletişim kurar. Buda çocuğun okul dönemi boyunca daha mutlu ve sosyal bir gelişim göstermesine yardımcı olur.
Çocuklar arkadaşlık kurmayı doğrudan öğrenmezler. Deneyim yoluyla öğrenilen arkadaşlık kurma bunun yanında sosyal etkileşimler sayesinde de öğrenilebilir. Bu sürede aileler, akranlar ve öğretmenlerin rolü ise oldukça büyüktür. İşte bir çocuğun arkadaşlık kurmayı öğrenmesine dair bilinen yollar;
Oyun Yoluyla Öğrenme: Oyunlar, çocukların arkadaşlık kurmayı öğrendiği en güzel yollardan biridir. Burada çocuk grup oyunlarında paylaşmayı ve kurallara uymayı öğrenirken, bazı anne baba oyunları ise sosyal rolleri algılamada kolaylık sağlamaktadır.
Taklit ve Gözlem: Çocuklar, yetişkinleri ve çevresindeki akranlarını gözlemler ve nasıl davranması gerektiğini en doğru şekilde öğrenirler. Çevresindeki arkadaşlarının konuşmasını görerek, onun konuşmasını taklit etmeye çalışır.
Dil Becerisinin Gelişimi: Hislerini doğru bir şekilde ifade edebilen çocuk, daha kolay arkadaşlık ilişkileri kurabilirler. Burada çeşitli cümleler, arkadaşlık ilişkilerinin başlamasına yardımcı olur. Bu nedenle çocuğun dil becerilerinin gelişmiş olması oldukça önemlidir.
Empati Kurmayı Öğrenme: Empati yeteneği gelişen çocuklar, karşısındakinin duygularını anlamada son derece kolaylık yaşarlar. Buda arkadaşlık ilişkilerinde bağ kurmayı, anlayış göstermeyi ve çok daha derin ilişkiler kurmayı öğrenirler.
Model Olma: Aile bireylerinin nazik ve anlayışlı olması, çocukların sosyal davranışlarını doğrudan etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Burada çocuklar, gördükleri bu davranışları, arkadaşlık kurma ve noktasında sıklıkla kullanırlar.
Akran ilişkilerinde kimi zaman çeşitli zorluklar yaşanabilir. Bu zorluklar son derece normaldir. Doğru ve verimli bir yönlendirme ile çocuklar bu durumları kolaylıkla aşabilirler. Ancak burada çocuğun çeşitli durumları öğrenmesi ve buna göre yöneliyor olması oldukça önemlidir. Akranlar arasındaki ilişkide yaşanabilecek zorluklar ve bu zorlukların en belirgin çözüm yolları;
Sosyal beceri gelişimi okul öncesi dönemde üzerinde durulması gereken son derece önemli bir konudur. Bu noktada çeşitli pek çok yöntem olsada en önemli yöntemlerden biri hiç şüphesiz ki oyunlardır. Çünkü çocuklar oyun yoluyla hem eğlenir hemde öğrenirler. Oyun yoluyla karşısında bulunan kişiyle etkileşime geçen çocuk, daha sağlıklı iletişim kurmayı öğrenirler. Yani okul öncesi dönemde oyun ve öğrenme eşdeğer şekilde ilerler.
Burada çocukların oynadığı oyun, paylaşma ve işbirliği yeteneklerinin gelişmesini aynı zamanda sıra bekleme ve sabırlı olma yeteneklerinin desteklenmesini sağlar. Ayrıca doğru empati kurma becerilerinin gelişmesine olanak tanıyan oyunlar, dil becerilerinin gelişmesine ve ilerlemesine son derece katkıda bulunmaktadır. Çocuğun kurallara uymasını öğreten oyunlar, problem çözme yeteneğinin gelişmesi noktasında da büyük bir öneme sahiptir.
Çocuklarda utangaçlık ve içine kapanıklık gibi durumlar görüldüğünde bir uzmandan destek almak ve çocuğa desteğinizi göstermek son derece önemlidir. Çünkü bu sorunun çözülmemesi ve çocuğun desteklenmemesi ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlar yaşanmasını sağlayacaktır.
Bu noktada bizler okul öncesi dönemde çocuklarınızda gözle görülen utangaçlık aynı zamanda içine kapanma durumuna çözümler bulmaya ve uzmanlarımız ile sizlere destek olmaya özen göstermekteyiz. Sizlerde okul öncesi dönemde, çocuklarınızda görmüş olduğunuz olumsuz özelliklerin üzerine gitmek ve bu noktada onlara destek olmak isterseniz, Teta Clinic olarak bizlerle iletişime geçebilir, uzmanlarımızın yönlendirmesi ile çocuklarınızda okul öncesi dönemin desteklenmesini sağlayabilir, arkadaşlık ilişkilerini daha sağlıklı hâle getirebilirsiniz.