Otizmli çocuklar her anlamda özel bir ilgi ve şefkate ihtiyaç duyan çocuklardır. Bu noktada otizmli bir çocuğun bakımınada dikkat etmek son derece önemlidir. Ancak çoğu zaman otizmli çocuğun bakımı farklı pek çok neden ile zorlu bir süreç olabilmektedir. Bununla beraber otizmde sağlıklı beslenme büyük bir öneme sahiptir. Bu özel çocukların genel olarak yemek yeme alışkanlıkları sınırlı olmalı ve ihtiyaç duydukları protein aynı zamanda kalsiyumu yemeklerinden yeteri kadar alıyor olmalıdır.

Bu noktada birçok ebeveyn çocuğun renk, koku ve dokuya karşı olan hassasiyetini beslenme açısından büyük bir sorun olarak görebilmektedir. Fakat bu durum her zaman için böyle değildir. Tabiki çoğu zaman çocuklarda belirli gıdalara karşı bir önyargı görülebilir, buda onların duyusal ve koku hassasiyetinin ne kadar yüksek olduğunu gösterir.

otizmli-cocuklar-icin-beslenmenin-onemi.jpg

Yemek yemeye karşı hassasiyeti son derece yüksek otizmli çocuklarda, yetersiz beslenmeden kaynaklı çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Buda çocuğun sağlığının bozulmasını tetikleyerek son derece büyük problemlere sebep olabilir. Özellikle düşük kalsiyum ve protein alımı söz konusu olduğunda güçsüz kemik yapıları oluşumuna sebep olacak çocuklarda ciddi ağrıların oluşumu başlayacaktır. Bunun yanında otizmli çocuklar için beslenmenin bir diğer önemli ise hiç şüphesiz ki yeme bozukluğu olan bir çocuğun sosyal zorluklar yaşaması olacaktır.

İşte tüm bu nedenler ile otizmli bireylerin beslenmesine son derece dikkat etmek, otizm ve diyet ilişkisini kurmak gerekmektedir. Bu noktada otizmli bireyler için diyet desteği almak ve alınan bu desteğe göre hareket etmek oldukça önemlidir. Sizlerde otizmli çocuklarınız için bir beslenme düzeni oturtmak isterseniz, Teta Clinic web sitesini ziyaret edebilir, bizlerle iletişime geçerek en doğru ve bu konuda en etkili bilgileri alma imkânını sağlayabilirsiniz.

Otizm ve Beslenme Arasındaki İlişki

Beslenme uygulamaları otizmde tek başına bir iyileştirme projesi olarak görülemez ve bu şekilde değerlendirilemez. Ancak beslenme düzeni ve dengesi otizmin semptomlarını son derece büyük ölçüde azaltabilir. Ayrıca bağırsak ve beyin arasındaki iletişiminde otizm üzerindeki etkisi oldukça büyüktür.

Otizmli çocuklar koku, tat ve renklere karşı oldukça duyarlıdır. Bu nedenle çeşitli besinlerin reddi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bununla beraber odaklanma sorunu yaşayan otizmli çocuklarda da yemek yeme bozuklukları görülebilir. Aynı zamanda beslenme dengesi olmayan çocuklar çeşitli sindirim ve kabızlık sorunları yaşamaya başlarlar.

Bu nedenle otizmli çocuklarda beslenme düzeni oluşturmak için çeşitli diyet yöntemlerini doğru şekilde uygulamak gerekir. Burada bir uzman ile ilerlemek ve onun fikirlerini almak son derece önemlidir. Çünkü beslenme düzeninde uzman ile ilerlemek daha doğru ve etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olacaktır. Böylece çocuğunuz daha sağlıklı ve dengeli beslenecek buda günlük yaşantısında mutlu olmasına imkân sunacaktır.

Otizmli Çocuklarda Sık Görülen Beslenme Sorunları

Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda en sık görülen sorunların başında hiç şüphesiz ki beslenme sorunları yer almaktadır. Beslenme sorunlarının sıklıkla gözüktüğü bu çocuklar, hem fiziksel hemde gelişimsel anlamda ciddi sıkıntılar yaşarlar. Bu sıkıntılar nedeniyle hayat kaliteleri oldukça düşer ve günlük yaşantıları bir hayli etkilenir. İşte otizmli çocuklarda sıklıkla görülen ve son derece büyük problemlere sebep olan beslenme sorunları;

  • Bu çocuklarda genel itibariyle görülen beslenme sorunlarının başında seçici yeme içme davranışı yer almaktadır. Otizmli çocukların %50-80' ince görülen bu sorun çocukların duyusal hassasiyetinden kaynaklanmaktadır.
  • Duyusal hassasiyet nedeniyle yemek yeme reddi oluşur. Bunun asıl nedeni ise yiyecek dokularının onlara rahatsız edici gelmesidir.
  • Sınırlı besin çeşitliliği sorunlarını sıkça yaşayan çocuklar, demir ve çinko gibi besinleri eksik alır, bu nedenle ciddi sağlık sorunları yaşarlar.
  • Yemek zamanı davranış sorunları sergileyen otizmli çocuklar, masa başında oturmaktan bir hayli zorluk çekerler.
  • Yeme ritüeli gibi sorunlar gösteren bu çocuklar yemeğin belirli bir sırada yenmesini ve tabağa konulmasını isterler.
  • Yetersiz besin alımı yada aşırı yeme gibi sorunlar yaşayan bu çocuklar, kimi zaman ciddi kilo kayıpları yaşarken, kimi zaman ise obezite gibi sorunlar ile başa çıkmak zorunda kalabilirler.

Otizmli Çocuklar İçin Önerilen Besinler

Otizmli çocuklarda sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Çünkü sağlıklı ve dengeli beslenme bu çocuklarda öğrenme yeteneğinin artmasına ve bilgilerini doğru kullanma ve duygu kontrolü sağlama noktasında olumlu etkiler görülmesine olanak tanıyacaktır. Bu noktada otizmli çocukların beslenme düzenini oturtmak için çocukların besinleri seçmesine izin vermek gerekir. Onunla beraber alışverişe çıkmak, onun gıdalar konusunda bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.

Aynı zamanda ebeveynlerin çocukların ilgi alanlarından destek alarak düzenli ve sağlıklı şekilde bir beslenme düzeni izlemesi gerekir. Bu çocuğun daha iyi beslenmesini sağlar. Böylece çocuk çok daha sağlıklı ve mutlu hissedecek buda sosyal ve duygusal anlamda olumlu etkilerin ortaya çıkmasına imkân tanıyabilir.

Çocuklar için tercih edilen besinlerde kalsiyum ve protein desteğine önem vermek ve dengeyi bu doğrultuda kurmak çocuğun hem sosyal hem duygusal hemde sağlık noktasında olumlu etkiler görmesini sağlayacaktır. Yeme planına kalsiyum ve protein desteğine dikkat ettiğiniz çocuğunuz için yemek yeme zaman ve mekânlarını rutin hâle getirerek onun çok daha fazla güvende ayrıca rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz. Son olarak beslenme uzmanlarından destek alarak çocuğun daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilirsiniz.

Yetersiz Beslenmenin Otizm Üzerindeki Olası Etkileri

Otizmli çocuklar, yemek yemede zorluk yaşayan çocuklardır. Ancak bu çocukların yeterli sıvıyı ve besini alması oldukça önemlidir. Bu noktada özel çocuklar için beslenme planı hazırlanması ve iştahsızlık sorunlarının giderilmesinin önemi son derece büyüktür. Çünkü yetersiz beslenme otizmli çocuklar üzerinde olası olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. İşte yetersiz beslenmenin otizm üzerinde olası etkilerini açıklamak gerekirse;

  • Bazı yiyeceklerin dokusu ve kokusu çocukları rahatsız edebilir ve uzaklaştırabilir. Böylece bu çocuklarda yiyecek tüketimi azalabilir.
  • Burada bazı çocuklar yeterli gıdayı almamaya, bazıları ise hızlı yemeye başlayabilir. Bu durum ise çeşitli mide sorunlarının ortaya çıkmasını sağlayabilir.
  • Yetersiz beslenme çocukların aktivite yetersizliği yaşamasına sebep olabilir, kabızlık gibi çeşitli sorunların ortaya çıkmasını sağlayabilir.
  • Yetersiz beslenme çocuğun kemik ağrısı ve halsizlik gibi sorunlar yaşamasına sebep olarak ciddi sağlık sorunlarının oluşmasını sağlayabilir.

Yukarıdaki bu olumsuz etkiler ile karşılaşmak istemiyorsanız, bu noktada bir uzmandan yardım almanız oldukça önemlidir. Çünkü otizmde yetersiz beslenme için uzman desteği almak daha doğru şekilde ilerlemeye ve olası etkilerden korunmaya yardımcı olacaktır. Bizler Teta Clinic olarak otizmli çocuklarda sıklıkla görülen beslenme bozuklukları için etkili planlamalar yaparak çocukların yeme düzenine destek olmaktayız. Sizlerde otizmli çocuklarınızın yeme düzenini sağlamak isterseniz, bizlerle iletişime geçebilir uzmanlarımız ile görüşerek merak ettiğiniz her konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik