Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

Somatik semptom bozukluğu olarak bilinen somatizasyon, ruhsal ve psikolojik sağlığın, bedene yansıması olarak kabul gören bir çeşit sağlık problemidir. İnsan bedeni sadece biyolojik olarak bir varlık değildir. İnsan bedeninde psikolojik bütünlüğün sağlanabilmesi, düşünce ve psikolojik uyum ile sağlanmaktadır.

Bazı zamanlar kişiler, duygularını ifade edemezler. Bu duygular çözüme ulaşmadıkça kişinin içinde içsel çatışmalar ortaya çıkmaya başlar. Bu durumda beden aracılığıyla kendini belli eder. Kişiler çözüme ulaştıramadıkları duygularını bir takım fiziksel belirtilerle ortaya koyarlar. Bu tarz durumlarda, kişinin günlük yaşamını etkileyecek çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu sırada kişide belli başlı fiziksel şikayetler ortaya çıkar. Bu duruma "somatizasyon" adı verilir.

Somatizasyon Bozukluğu Neden Olur ?

somatizasyon-nedir.jpg

Somatizasyon bozukluğunun belli başlı pek çok nedeni bulunmaktadır. Somatizasyon bozukluğu olan kişileri etkileyen belli başlı risk faktörleri bulunmaktadır. İşte bu faktörlerden bazıları;

Psikolojik Faktörler

Somatizasyon bozukluğu olan kişiler sıklıkla psikolojik stres ve çatışma ile ilişkilendirilir. Burada kişilerin duygusal ve zihinsel sağlığındaki sorunlar, fiziksel semptomlarla ortaya çıkmaktadır.

Kişilik Faktörleri

Bazen bazı kişiler, olumsuz bir şekilde dikkat çekme eğiliminde olmaktadır. Bu tür farklı kişilik özellikleri, somatizasyon bozukluğu riskini oldukça arttırmaktadır.

Tramva Geçmişi

Bazı zamanlar kişinin travmatik deneyimleri, somatizasyon bozukluğu riskini oldukça arttırmaktadır. Bu tür deneyimlerin etkileri, vücutta kendini farklı semptomlarla gösterebilir.

Somatik Odaklılık

Kişinin fiziksel pek çok semptoma oldukça fazla odaklanması ve bu semptomlara sürekli olarak vurgu çekmesi, somatizasyon bozukluğuna katkıda bulunmaktadır.

Genetik ve Aile Geçmişi

Somatizasyonda genetik ve aile geçmişininde oldukça büyük bir önemi bulunmaktadır. Aile geçmişi ve genetik faktörler, somatizasyonu etkileyen ve riski attıran etkenlerdir.

Yetersiz Tıbbi İzleme

Birey geçmişte tıbbi bir problem yaşamışsa yada ciddi bir hastalık geçirmişse bu durum, somatizasyon bozukluğuna yatkınlığı arttırmaktadır.

Somatizasyon Bozukluğu Belirtileri

Somatizasyon bozukluğunun, belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Ancak bu belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Fakat bazen fiziksel testlerde, bu rahatsızlığa dair herhangi bir açıklama bulunmamaktadır. Bu durumdan dolayı kişiler, kendini çaresiz hissetmektedir.

Somatisazyon belirtileri konusunda net bir bilgi edinmek isterseniz, bu durumda aşağıda sizin için hazırlamış olduğumuz yazıyı inceleyebilirsiniz. Böylece belirtiler hakkında gerekli bilgilerin bir çoğunu edinebilirsiniz. İşte somatizasyon belirtileri, kendini şu şekilde gösterebilir;

  • Baş Ağrısı
  • Kas Ağrısı
  • Eklem Ağrısı
  • Göğüs Ağrısı
  • Kalp Çarpıntısı
  • Solunum Problemleri
  • Vücutta Karıncalanma
  • Vücutta Uyuşukluk
  • Cilt Hastalıkları
  • Sindirim Sorunları
  • Kromik Yorgunluk
  • Halsizlik

Yukarıdaki bu belirtiler sayesinde kişiler, somatizasyon ile ilgili şüphe edebilir ve bir uzmana danışmak isteyebilir. Böyle bir durumda Teta Clinic ailesi olarak sizlerin yanında olmaktayız. Teta Clinic olarak bizler, somatizasyon konusunda uzman ekibiyle sizlere klinik destek vermekteyiz. Sizde uzman bir ekip yardımıyla klinik destek görmek isterseniz, bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Somatizasyon Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir ?

Somatizasyon bozukluğu tedavisi, hastalığın evresine göre değişiklik göstermektedir. Somatik semptomlar, psikolojik stres ve ruhsal sıkıntılar ile ortaya çıkmaktadır. Somatizasyon bozukluğu teşhisi, kişinin tekrarlayan fiziksel semptomlarla bu durumu yaşadığını düşündüğünde bir uzmana danışmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Bu noktada hastalığın tanısı için belli başlı aşamalar bulunmaktadır. Tanı aşamaları ilk olarak fiziksel muayenelerle başlamaktadır. Sonrasında kişiler psikolojik değerlendirme, tanı kriterlerine uygunluk gibi farklı aşamalardan geçmekte ve somatizasyon teşhisi ortaya konmaktadır. Alanının uzmanları, semptomların psikolojik köken kaynaklı olup olmadığını araştırır ve hastalığa sebep olabilecek diğer kriterleri ortadan kaldırır. Hastalığın teşhisi sonrasında ise kişilere psikolojik müdahaleler uygulanır. Böylece kişilerin iyileşmesi ve gündelik yaşamlarını gayet sağlıklı bir şekilde sürdürmesi sağlanır.

Somatizasyon Bozukluğu Yaşayan Bireye Nasıl Davranılmalıdır ?

Somatizasyon bozukluğu içerisinde yaşayan kişilerin hayatı genel itibariyle güvensizlikleri ile bilinmektedir. Güvensizlik, kişinin yada ailesinin bu hastalığı teşhis etmesinde zorlanmalarına yol açar. Bu durum somatik semptom bozukluğu yaşayan kişilerin yakınlarına yada tedaviyi gerçekleştirecek uzmanlara nasıl davranılması gerektiği hakkında bilgi verir.

Bu noktada herkesin belli başlı rolü bulunmaktadır. İşte kişilerin ailesinin ve bu konu hakkındaki uzmanların somatizasyon bozukluğu olan kişilere karşı izlemesi gereken yollar;

  • Sağlık uzmanları, somatizasyon bozukluğu olan bireylere oldukça dikkatli ve titizlikle yaklaşmalıdır.
  • Burada hastalığın teşhisi konulduktan sonra sorunlarını en aza indirmeye çalışmalı ve bu sorun üzerinde çalışarak, kişileri günlük yaşantılarına kavuşturulmalıdır.
  • Somatizasyon bozukluğu olan kişilerin aileleri ise kişilere süreli destek ve anlayış göstermelidir. Bu oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.
  • Bunun yanı sıra kişilerin belirtilerini takip etmeli ve hastalığın belirtilerini uzman doktora en doğru şekilde anlatmalıdır. Tüm bunlarla beraber aile üyeleri bireye güven vermeli ve ona desteğini hissettirmelidir.

Sonuç itibariyle somatizasyon bozukluğu yaşayan bireylere, empati, anlayış, yardım sağlama ve destek üzerine kurulmuş duygularla yaklaşılmalı ve onlara güven verilmelidir. Bu şekilde bir yaklaşım ile kişinin semptomlarını en iyi şekilde anlamasına ve bunlarla başa çıkmasına yardımcı olunabilir.

Somatizasyon Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir ?

Somatizasyon bozukluğu, ruhsal sorunların fiziksel sorunlarla ortaya çıkmasını ifade etmektedir. Somatizasyon bozukluğu içerisinde sorunlar, fiziksel olarak ortaya çıktığı için yapılacak olan ruhsal muayene ikinci yönlendirme ile gerçekleşecektir. Yani tıbbi bir müdahale gerekmedikçe sorunların ve problemlerin psikolojik boyutları ele alınır. Ancak bazı durumlarda disiplinli bir tedavi düzeni uygun görülebilmekte ve uygulamaya geçilmektedir.

  • Bu noktada kişiye ve ailesine tedavinin ilk aşamasında bu durumun, psikolojik bir sorun olduğunun açıklanması gerekmekte ve bu konu hakkında gerekli bilgiler verilmelidir.
  • Bu rahatsızlıklarda uzun soluklu bir psikoterapi uygulanmaktadır. Burada kişinin bu durumunu tetikleyen dinamikleri belirlenmeli ve tedavi buna göre yürütülmelidir.

Kısaca somatik semptom bozukluğu tedavisi, düzenli ve doğru bir şekilde planlanmış, ister online, isterse yüzyüze devam ettirilebilen tedavi yöntemleridir. Burada kişilere psikolojik müdahaleler uygulanmaktadır. Aynı zamanda psikoeğitim yöntemleride bu bireyler üstünde oldukça etkilidir. Kişiler bu tedaviler sayesinde günlük yaşantılarını daha konforlu bir hâle getirebilmektedir.

Sizlerde etkin ve etkili bir psikodestek almak isterseniz, Teta Clinic olarak bizimle iletişime geçebilir, uzman profosyonellerimiz ile bu yolda etkili sonuçlar alabilirsiniz. Bizim için öncelikli amaç her daim sizlere yardımcı olabilmek ve sorunlarınızı en iyi şekilde anlayarak çözmektir. Sizde hem etkili bir tedavi, hemde iyi bir psikoterapi almak isterseniz, web sitemizi ziyaret edebilir, hakkımızda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Böylece günlük yaşantınızda karşınıza çıkan fiziksel ve psikolojik sorunlarınızı hafifletebilir ve yaşantınızı daha kaliteli ve konforlu bir hale getirebilme şansını yakalayabilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik