Sosyal becerilerde, motor hareketleri ve ergoterapinin önemi oldukça yüksektir. Sosyal beceri üzerinde ergoterapi ve motor hareketlerinin öneminden bahsetmeden önce bilinmesi gereken ergoterapi ve motor hareketlerinin işlevleridir. Ergoterapi çocuklarda ince motor becerilerinde oldukça etkili olan aynı zamanda sosyal hayatta başarılı olmalarını sağlayan bir çeşit tedavi yöntemidir.
Ergoterapi tedavisinin en bilinen ve temel amaçları arasında hiç şüphesiz ki kişilerin motor becerilerininin iyileştirilmesi yer almaktadır. Ergoterapi hakkında gerekli tüm eğitimleri almış olan ergoterapistler, kişilerin ihtiyaç duyduğu aktivite ve kaba motor becerilerini geliştirmesi için yardımcı olmaktadır.
Kişiler sosyal çevreye katılım gerçekleştirirken, duygusal anlamda hayata dahil olmazlar. El kol, yürütücü işlev, kaba motor ve ince motor becerileriyle bu hayata katılım gösterirler. Bu noktada kişilerde aklınıza gelebilecek ne kadar motor hareketi varsa o kadar çabuk ve iyi bir performans ile sosyal hayata uyum sağlarlar. Çünkü beyin bebeklikten itibaren çocuğun, el ve parmaklarını oynatabilmesine ve tüm ince ve kaba motor işlevlerini yerine getirmesine olanak tanımaktadır. Yani beyin kişiler üzerinde bebeklikten itibaren meydana gelen reflekslerin üzerine her daim ekstra bir şeyler koymaya hazırdır. Buradanda yola çıkıldığında anlaşılıyor ki, beyin her daim aktif bir organdır. Yani beyin ne kadar aktif ve çalışıyorsa, kişilerin öğrenme ve sosyal katılımıda o kadar yüksek ve standart olur.
Ancak bir çocukta, ilkel refleksler bazen gelişmemiş olabilir. Bir çocukta ilkel refleksler tam olarak bütünleşmemiş olduğunda postural refleksleri çalışamaz ve buda çocukta denge, duruş ve koordinasyon bozukluğu oluşmasına sebebiyet verir. Bu şekilde çocuğun, öğrenme ve sosyal ortamdaki performansına oldukça etki eder.
Sosyal ortamında gerçek anlamıyla aktif ve hareketli olamayan çocuk, bu ortama girmekten kaçınır ve buda iletişimsel zorlukların oluşmasını sağlar. Bunların yanı sıra çocuğunuz riskli gözüyle gördüğünüz hareketleri gerçekleştiremiyorsa, bu durum sizi düşündürmelidir. Bu noktada ergoterapi devreye girmektedir. Ergoterapi sürecinde, çocuğun zamandan geriye doğru gitmesi sağlanır. Pasif hareketlerle başlayan ergoterapi süreci ilerleyen zamanlarda çocuğun kendi hareket kapasitesini tanımasına ve keşfetmesine kadar ilerler.
Çocuğunuz sosyal olarak zorlandığı zamanlarda bunun genel anlamıyla hareket kapasitesiyle ilişkili olduğunu görebilirsiniz. Bu noktada ergoterapi yardımıyla büyük faydalar görebilir böylece çocuğunuz üzerinde olumlu etkilere şahit olabilirsiniz. Ancak ergoterapi konusunda uzman bir ergoterapist ile çalışmanız son derece önemlidir. Çünkü ergoterapist ne kadar iyiyse, çocuğunuz üzerinde uygulanan tedavide, o kadar hızlı ve pozitif yönde sonuçlar alacaksınız.
Bunun için detaylı bir araştırma yapmalı, konunun uzmanı ekiplerle çalışmalısınız. Bu noktada Teta Clinic olarak yılların vermiş olduğu deneyim ve tecrübenin yanı sıra alanının en iyisi olan ergoterapistlerimiz ile her daim yanınızdayız. Bizim için öncelik ergoterapi yoluyla çocuklarınızın becerilerinin gelişmesi ve yine bu çocukların okulda yada evde rahat bir şekilde hareket etmesidir.
Tüm bu detaylar göz önünde bulundurularak yola çıkıldığında, sizlerde çocuğunuza destek olmak ve onu sosyal hayata dahil etmek isterseniz, web sitemizi ziyaret edebilir bu konu hakkında gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
Ergoterapi, kaba motor ve ince motor becerisinin geliştirilmesine ve kişilerin sosyal hayata dahil edilmesine oldukça etkili olan bir çeşit tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Ergoterapi ve sosyal beceriler arasında ciddi bir bağlantı bulunmaktadır.
Sizlerde ergoterapi ve sosyal beceriler arasındaki bağlantı hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz. İşte ergoterapi ve sosyal beceriler arasında en belirgin bağlantılar;
Yukarıdaki tüm bu detaylar ele alındığında sonuç olarak motor hareketler ve sosyal beceriler birbirini tamamlayan parçalardır. Bu yüzden bu hususlar üzerinde uygulanacak bir ergoterapi uygulaması sayesinde kişilerin, çevreye karşı daha belirgin hareketler ve iletişim süreçleri yaşamaları sağlanacaktır.
Motor becerileri, sosyal beceri ve etkileşimi etkileyen en temel unsurlar arasında yer almaktadır. Bedensel dil ve hareketler sosyal etkileşimde becerilerde kişilerin nasıl algıladığını belirler. Yani sosyal becerilerde motor becerileri, iletişimde zorluk yaşayan kişilerde daha doğru ifade etmeyi ve hareketlerini çok daha doğru yerde ve doğru şekilde kullanmayı sağlar.
Aynı zamanda göz teması sosyal etkileşim ve becerilere bir kişinin ne denli ilgili ve alakalı olduğunu gösterir. Göz teması, motor becerileri ile doğru orantılı olan bir iletişim şeklidir. Bu noktada ergoterapi yönteminde ergoterapistler, kişilere göz teması kurma ve kurduğu göz temasını sürdürmeyi öğretme çalışmaları yaparlar.
Son olarak motor becerilerinin beden dili duruş ve duruş üzerinde büyük bir etkisi bulunmaktadır. Bir kişinin duruşu, o kişinin sosyal alanlarda nasıl göründüğü üzerinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yani duruş, sosyal durumu oldukça etkileyen bir faktördür. Ergoterapi bu noktada kişilere beden dilini kullanmayı öğreterek, sosyal ortamlarda özgüvenli olmalarını sağlamaktadır.
Ergoterapi, kişilerin ince ve kaba motor becerilerini iyileştirmesi ve bu iyileştirmeler sonucu kişileri sosyal hayata kazandırması olarak kabul gören bir yöntemdir. Burada ergoterapistler yardımıyla uygulanan yöntemler bazen gruplar bazense kişiye özel olarak yapılmaktadır.
Ergoterapide çeşitli yaklaşımlar ve teknikler sayesinde oldukça pozitif sonuçlar elde edilmektedir. İşte ergoterapi yaklaşımları ve teknikleri;
Yukarıda yer alan bu teknikler sayesinde pek çok kişinin kendini fark etmesi ve sosyal hayata kazandırılması için motor becerileri geliştirilmekte ve iyileştirilmektedir. Sizlerde, otizm spektrum bozukluğu, DEHB yada koordinasyon bozukluğu olan bir aile bireyinizi ergoterapi yardımıyla sosyal alanlarda daha rahat hissettirmek ve motor becerilerini geliştirmek isterseniz, bu tekniklerden yararlanabilir böylece onların gelecekte çok daha rahat ve kuvvetli iletişimler kurmasını sağlayabilirsiniz.
Sizde çocuklarınızın yada aile bireylerinizden birinin ergoterapi yardımıyla motor becerilerini geliştirmek istiyorsanız, hemen Teta Clinic olarak bizlerle iletişime geçebilir, gerekli bilgileri edinerek ergoterapiye uzman ergoterapistler ile başlayabilirsiniz.