Hayatta yeni bir sayfa açmak çok basit gibi görünse de köklü değişiklikler yapmak kişiler için her zaman çok kolay değildir. Bazı durumlarda bu değişimler, olumlu olaylar sonucunda yaşanmasa bile çevresel faktörlerin etkisiyle bu değişikliğe alışmak belli bir zaman alabilir. Bazen ise daha travmatik ve üzücü olaylardan kaynaklı değişen hayat dinamiklerine ayak uydurmak uyum bozukluğuna yola açabilir. Böyle dönemlerde yaşanan zorluklar, genel olarak geçici olsa bile psikolojik olarak kişilerin yaşam kalitesini düşürebilir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkabilen uyum bozuklukları, kimi zaman bir ruh sağlığı uzmanından profesyonel olarak destek almayı gerektirebilir.
Uyum bozukluğu; travmatik ya da stresli bir olaya karşı gelişim gösteren, depresif hissetmeye ve aşırı kaygı duymaya sebep olan, olumsuz duygu durumu, davranış ve tutumları içine alır. Yani hayatından farklı bir durum olan kişilerde, stresli bir olaya ya da değişime karşı verdiği bir tepki olarak da nitelendirilebilir. Burada tetikleyici unsur olan ise bir iş ya da sağlık sorunu, finansal sorunlar, kötü bir ayrılık, emeklilik ya da okul değişimi gibi büyük değişimler olarak sayılabilir. Yaşanan uyum bozuklukları kontrol altında alındığında, bu durum günlük yaşamı çok daha az etkileyebilir. Ayrıca bu uyum sorunlarının geneli geçici olduğundan, sakin olmaya çalışmak gerekir..
Uyum bozukluğu, bir nevi durumsal bir depresyon olarak da isimlendirilebilir. Bu sorun çocuk, ergen ve yetişkin her insanda görülebilir. Hayatın geçiş dönemlerinde uyum sorununa sıklıkla rastlanması normal kabul edilir.
Uyum bozukluğu olan bu kişilerde:
Uyum bozuklukları, ortaya çıkış şekillerine ve belirtilerine göre birkaç alt türde değerlendirilir.
Uyum bozukluğu alt tipleri şu şekilde sıralanabilir:
Uyum bozukluklarının neden kaynaklandığını daha net şekilde anlayabilmek için bazı faktörler vardır.
Bu soruna neden olan faktörler örnekler halinde verilebilir.
Söz konusu olan bu tetikleyiciler, aynı durumlarda olan kişileri birbirinden çok farklı şekilde etkileyebilir. Yani aynı ortaya uyum sağlayamayan kişilerde, birbirinden daha farklı uyum bozukluğu belirtileri ortaya çıkabilir. Örnek vermek gerekirse; askerde uyum bozukluğu kendini bir kişide anksiyete şeklinde, diğerinde ise tanımlanmayan daha farklı bir türde gösterebilir. Aynı zamanda bu tetikleyiciler olumlu olaylar da kendini gösterebilir. Örneğin; terfi almak ve işten çıkarılmak gibi durumlar, bir değişiklik yarattığından buna bağlı olarak bir uyum bozukluğuna yol açabilir.
Uyum bozukluklarının belirtileri, birçok durumda tetikleyici bir olay ya da durumun arkasından en fazla 3 aylık süre içerisinde kendini gösterir. Bazı kişiler birçok belirtiyi aynı anda gösterirken, bazı kişilerde sadece 1 ya da 2 tanesi görülebiliBu durum biraz kişinin stresle baş etme becerisine bağlı olduğundan, her insanda çok farklı seyreder.
Uyum bozukluğu belirtileri olarak nitelendirilen davranış ve durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Çocuk ve gençlerde görülen belirtiler genel olarak davranışsaldır. Biriyle kavga etmek, okuldan kaçmak ya da izin verilmemesine rağmen evden kaçarak tepki vermek sıklıkla görülen davranışlardır. Yetişkinlerde ise daha çok kaygı ve üzüntü gibi duygusal semptomlar görülür.
Genel olarak uyum bozukluğu belirtileri 6 ay içerisinde azalmaya başlar. Özellikle tetikleyici durumların ortadan kalması, yaşanan semptomların yavaş yavaş bitmesini sağlar. Ancak bazı durumlarda bu sorun 6 aydan daha uzun sürebilir. Böyle bir şey yaşandığında, vakit kaybetmeden mutlaka alanında bir uzmana danışmak gerekir. Bu aşamada bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmek, sağlıklı bir psikoloji ve yaşam kalitesi elde etmek açısından son derece önemlidir.
Günümüzde henüz resmi bir uyum bozukluğu testi ya da kesin bir tespit yöntemi bulunmasa bile, uyum bozukluğu için kriterler mevcuttur.
DSM 5 tanı kriteri şu şekilde sıralanabilir:
Ağır bir stres tepkisi ve uyum bozukluğu tedavisinde çok önemli bir kısım olarak nitelendirilen terapiler, stresin nasıl karşılanması gerektiğini ve değişikliklerin yarattığı kaygı duygusuyla nasıl başa çıkılacağını öğretme konusunda çok başarılıdır.
Etkili bir uyum bozukluğu tedavisinde;
Destek gruplarına katılımı içine alabilir. Bu noktada en doğru kararı danışılan uzman görüşleri ortaya koyacaktır.
Uyum bozukluğu ve stres tepkisini kesin olarak önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Çünkü hayatın içerisinde zaman zaman kötü olaylar yaşanması kaçınılmazdır.
Ancak bu noktada kişinin kendi için yapabileceği bazı şeyler vardır:
Uyum bozukluğu yaşamak, insanın karakter yapısı ve yaşadıkları ile alakalı olabilir. Ancak ne olursa olsun, stresle nasıl başa çıkılmasının mümkün olduğunun bilinmesi gerekir. Bu aşamada sakinleştirici yöntemler fayda sağlar. Ayrıca doğru şekilde yönlendirmesi için bir uzmana başvurmak, iyileşme sürecinde atılan ilk adımdır. Bir ruh sağlığı uzmanıyla görülmesi, hayatınızı derinden etkileyen ve çok büyük görünen sorunlarla baş etme konusunda etkili olabilir.
Sağlıklı bir yaşam sürmek, sağlıklı bir ruh haline sahip olmakla mümkündür. Karşınıza çıkan olumsuz durumlardan dolayı yaşanan psikolojik sorunlara karşı etkili tedavi planlamaları yapan ve terapi yöntemleri sunan Teta Clinic, yuva sıcaklığında bir Clinic olarak rakiplerinden hep bir adım öndedir. Sizde Teta Clinic farkını deneyimlemek için web sitemizi ziyaret edebilir, iletişim numaralarımızı kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz. Söz konusu özel eğitimde yuva sıcaklığı ile doğru tedavi planlamalarını hayata geçirmek olduğunda, Teta Clinic tercih edilmesi gereken tek adres olmaya devam ediyor.