Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

Bireysel ve çift terapisi, çiftlerin arasında yaşanan çatışmaları yönetme, sorunlarla baş etme, uzlaşma, sevgi, ilgi ve beğeniyi artırma konusunda yardımcı olan, çiftlerin ilişki dinamiklerini güçlendirmeyi sağlayan bir psikoterapi yöntemi olarak karşınıza çıkar. Evlilik terapisini herhangi bir sorun yaşandığında alabileceğiniz gibi, çiftler aralarında herhangi bir problem olmadığında da alabilir. Çünkü her evliliğin ve aile ilişkisinin belli bir zaman aralığında bakıma, ilgiye ve yenilenmeye ihtiyacı vardır. Bireylerin birbirlerini anlamasına katkı sağlayan çift terapisi, içinden çıkılamayan ve tekrarlayan sorunlar karşısında aile üyelerinin daha çözüm odaklı bir yaklaşım geliştirmesine yardımcı olur.

aile-ve-cift-terapisi.jpg

Çift ve aile terapisinde hedeflenen; eşler arasında yaşanan çatışmaları azaltmak, çözmek ve aynı zamanda eşler arasında var olan ancak geri planda kalmış olan etkileşim sisteminin dengesini değiştirmektir. Buna bağlı olarak çift terapisi, bireyleri doğrudan etkileyen, ilişki içerisinde farklı ve zor olan konuları tespit ederek müdahale fırsatı sunan bir çalışma alanıdır. Kıskançlık, bağımlılık, güvensizlik, öfke kontrol sorunu, cinsel sorunlar, evlilik dışı ilişkileri zayıf iletişim, ayrılık ve boşanmalar, aile içi kötü muamele gibi sebeplerin tamamı, çiftler arasında içerisinden çıkılması çok zor tartışmalara neden olabilir. Dolayısıyla çiftler bu gibi bir sorunla karşı karşıya kalıp, baş etme konusunda zorlandıklarında, alanında uzman bir evlilik ve çift terapisinden en kısa süre içerisinde yardım istemelidir.

Aile ve Çift Terapisinin Önemi

Aile ve çift terapisi; gelişim ve değişimi sağlamak için, aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin üzerine çalışılan ve psikoterapinin önemli bir dalı olarak bilinir. Bireylerin diğer insanlarla kurduğu ilişkileri ruh sağlığı ve duygusal bir tatmine erişmek açısından çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle anne-babalar, eş ve çocuklar gibi kurulan yakın aile içi ilişkilerde bu rol çok da belirgin olduğundan göz ardı edilmemelidir. Bu yakın ilişkilerin en temelinde bulunan evlilik ilişkisinde ise eşler arasında zaman zaman çatışmalar, zorlu ve çok sıkıntılı geçen dönemler söz konusu olabilir.

Aile ve çift terapisinde temel olarak hedeflenen; aile içerisinde ve çiftler arasında yaşanan zorlu ve problemli dönemlerin ele alınarak yaşanan çatışmaların çözülebilmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişimin sağlanması şeklindedir. Bu sayede hem aile içerisinde yaşanan ilişkilerin düzenlenmesi hem de yakın çevrede yer alan insanlar ve durumlarla alakalı olan tüm ilişkilerin düzenlenmesi mümkün hale gelir.

Ülkemizde, son yıllarda bireysel ve çift terapisi uygulamasına gösterilen rağbetin her geçen gün artış gösterdiği ifade edilebilir. Bireyleri zor, sıkıntılı olan ve baş etme konusunda nasıl bir tutum sergilemesi gerektiğini bilmediği durumlardan kurtulabilmek için, zaman zaman sistemde gelebilecek köklü bir değişime ihtiyaç duyar. Aile terapistleri ise aile üyelerinin birbirine düzenli olarak yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulması konusunda teşvik edici olurlar. Ayrıca her bir üyenin sıkıntısı, aile sistemi içerisinde ancak kendi özelinde değerlendirilir.

Bireysel ve çift terapilerinde yapılan çalışmaların uzun vadede etkisi son derece büyüktür. Terapiye düzenli olarak katılan bireyler, kendileri ve diğer aile üyeleri hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olma fırsatı bulabilir. Bireylerin birbirleri ile kurduğu yakın ilişkiler bu sayede desteklenir. Problemlerle baş etme becerisinin edilmesini sağlamakla beraber, yalnızca o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmesi değil, daha sonraki süreçte de yaşanabilecek bazı sıkıntılı durumlarla baş etmeyi sağlamak mümkün hale gelir.

Aile ve çift terapisinde üzerinde çalışılabilecek konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Evlilik sorunları,
  • Çiftlerin ikili ilişkileri,
  • Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı,
  • Yeme bozuklukları,
  • Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu ve okul sorunları,
  • Yas, kayıp ve travmalar,
  • Kronik fiziksel rahatsızlıklar,
  • Ebeveynlik becerileri,
  • İş stresi,
  • Ekonomik sorunlar,
  • Göç eden ailelere destek,
  • Kendine zarar verici davranış stili,
  • Anksiyete ve depresyon içeren duygusal bozukluklar,
  • Duygusal istismar, şiddet ve ihmal,
  • Aile yaşamın köklü değişiklikler (taşınma, iş değişikliği gibi)
  • Travma sonrasında destek,
  • Üvey bireyi olan ailelere destek,
  • Evlat edinme, üvey çocuk ve ebeveyn ilişkileri

Birçok durumda, diğer psikoterapi yöntemleri ve bazı durumlarda ilaç tedavisi ile birlikte yürütülebilir. Bazı durumlarda ise aile ve çift terapisi yasal olarak önerilir.

Örnek vermek gerekirse; aile mahkemelerinde, boşanma gibi bir takım davalarında çiftlerin arasında var olan sorunları çözebilmek için ilk olarak aile ve çift terapisi önerilir.

Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile ve çift terapisi uygulamalarının birbirinden farklı yöntemleri vardır. Bazı uygulamalarda tüm aile üyeleri aynı seans içerisinde bir araya gelirken, ağırlık olarak terapist aile üyelerinden bir ya da ikisini veya çiftleri tek tek görmek isteyebilir. Özellikle çok merkezli olan aile terapisti uygulamalarında; bazı durumlarda, çocukları öğretmenleri, okul rehberlik servisi ya da sosyal hizmet uzmanları ile görüşmeler yapılabilir.

Aile ve çift terapisi, duruma göre değişkenlik gösterse bile, genel olarak 8-24 seans olarak uygulanır. Her bir seansın süresi 90 dakika kadar sürer. Hastanelerde ya da özel Cliniclerde yapılan bu uygulamada, her seans aile üyelerinin tümü katılmayabilir.

Her evlilikte ya da aile ilişkisinde, zaman zaman bazı çatışmaların ve olumsuz durumların yaşanması çok normaldir. Her ne kadar bu çatışmalar normal kabul edilse bile, önemli olan bireylerin bu çatışmaları çözme şeklinin nasıl olduğu ve karşısındaki kişiye olan tutumudur. Bazen gerçek bir çözüme ulaşmamış olan çatışmalar birikir ve taraflardan biri ya da her ikisi de uzlaşma taraftarı olmayabilir. Bu gibi durumlarda sorunlar çok daha içerisinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Bu nedenle psikoterapi desteği almak süreci daha sağlıklı bir şekilde yönetmeye yardımcı olacaktır. Ancak bu defa da akıllara takılan bir soru olarak, terapiye bireysel mi yoksa çift terapisi olarak mı katılmanın daha faydalı olduğudur. Burada önemli olan unsur, ilişkide yaşanan sorunların yalnızca o ilişkiye özel olup olmadığıdır. Yani benzer sorunlar kişi ile hayatın diğer noktalarında ve farklı sosyal ilişkilerinde yaşıyorsa bu durum, ilişkinin kendisinden önce bireye yönelik çalışılması gerektiğini gösterir. Bireysel terapi süreci ilerledikçe, söz konusu ilişkide olumlu anlamda bir gelişme görülmeye başlanır.

Ancak yaşanan sorunlara hayatın diğer alanlarında rastlanmıyorsa, bu sorunlar yalnızca romantik ilişkinin kalitesini düşürüyorsa ve her iki taraf da çözüm arayışı içine girdiyse, çift terapisine başvurmak oldukça faydalıdır. Diğer yandan bazen taraflardan biri, çift ve aile terapistine gitmeye yanaşmak istemeyebilir. Ancak bu kişiler bazı durumlarda seans sayısı ilerledikçe katılım göstermek istemeyebilir. Bu gibi durumlarda, istekli olan tarafla bireyler terapi yürütülmesi mümkündür. Ancak çiftlerin birlikte katılım göstermesi, sürecin çok daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesi konusunda etkili olacaktır.

Çift ve aile terapisi, çiftlerin birbiriyle olan etkileşimini incelerken, uyumsuz ilişkileri ve davranış kalıplarını yeniden düzenlemek, tanı ve tedavi planları geliştirmek, çiftlerin bunu anlamasına yönelik ilerler. Ayrıca her iki partnerin de motivasyonunu artırmak, partnerlerin güvene dayalı bir terapötik ilişki kurmaları ve bir tedavi planı uygulamaktır. Aile terapisi işe çiftlerin ilişki kalıplarını değerlendirmek ve sorunlu tutumları değiştirmelerine yönelik rehberlik ederek doğru bir ilişki kurma konusunda yardımcı olur. Ayrıca çift terapistleri çiftler arasındaki ilişkiyi çok boyutlu şekilde değerlendirmeyi, çiftin etkileşim dinamiklerinde rol oynayan olumsuz faktörleri değiştirmeyi, olumlu olan faktörleri ise güçlendirmeyi amaçlar. Aile ve çift terapisi ile çiftlerin fiziksel, sosyal ve psikolojik işlevleri bir bütün halinde değerlendirilir.

Bireysel ve Aile Terapisi Teta Clinic Farkıyla

Bireysel ve çift terapisinden maksimum verim elde etmek için tercih edilen kliniğin, çalışma prensibinin her bakımdan kalite odaklı olması oldukça önemlidir. Teta Clinic, alanında uzman aile terapistleri ile, çift ve bireysel terapilerle ilişkilerinizi güçlendirme ve sıkıntılı süreçleri daha sorunsuz şekilde yürütebilmenizi sağlar. Sizde bu süreci Teta Clinic farkıyla deneyimlemek ve yuva sıcaklığı sunan bir huzur ortamında psikolojik destek almak için alanında uzman kadromuzla iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik