Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

Atipik otizm olarak bilinen hafif otizm, otizme benzeyen fakat çok daha hafif seyreden bir çeşit otizm spektrum bozukluğudur. Bu otizm spektrum bozukluğu çeşidi son derece hafif düzeydedir. Bu rahatsızlıkla mücadele eden hastalar, göz kontağı kurmaktan kaçınan sosyal ilişkilerde sorun yaşayan hastalardır. Neden olduğu bilinmeyen bu rahatsızlık genellikle protein sentezi eksikliği ve erken doğum gibi durumlardan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.

Ancak bu rahatsızlıkta erken teşhisin önemi oldukça büyüktür. Çünkü erken teşhis sayesinde oluşan sosyal ve iletişimsel bozukluklar kısa sürede düzeltilmektedir. Atipik otizm olarak bilinen hafif otizm tamamen iyileşen bir rahatsızlık değildir. Ancak başarılı bir tedavi sayesinde hastalık hafif seyredebilir. Bu noktada beslenmenin önemi oldukça büyüktür.

hafif-otizm-nedir.jpg

Düzgün ve düzenli bir beslenme ile bağırsak sağlığı korunmalı böylece oluşacak daha büyük sorunların önüne geçerek tedavi esnasında sizlere kolaylık sunmaktadır. Otizm tarama testleri farklı değerlendirme yöntemleri ile yapılmaktadır. Ancak bu tedavileri, bilinen kliniklerde yapmak son derece önemlidir. Bu size son derece başarılı bir tedavi süreci yaşama garantisi sunacaktır.

Teta Clinic olarak hafif otizm bozuklukları tedavisi konusunda son derece başarılı tedavi yöntemi geliştirmekteyiz. Sizlerde hafif otizm spektrum bozukluklarında çocuklarınızda erken tanı ayrıca tedavi yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz, web sitemizi ziyaret ederek bizlerle irtibata geçebilir, konu hakkında gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Hafif Otizm Nedir ?

Hafif otizm olarak bilinen atipik otizm, otizmde görülen bulguların hafif seyrettiği bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu durum genel olarak erken yaşlarda gözükmekte fakat bazı zamanlarda ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Atipik otizm, otizme oranla daha az şiddetli ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Çocuklardaki gelişimsel bozukluk ve hareket bozukluğu olarak bilinen ve nöro- gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilen bir bozukluk olarak bilinmektedir.

Atipik otizm, otizm semptomlarının var olduğu fakat tanı için gerekli özelliklerinin olmadığı bir durumdur. Erken yaşlarda teşhis edildiğinde ilaçla tedavi edilebilen bu rahatsızlık ileriki durum ve davranışlarda terapi eğitimleri ile beraber iyileşme göstermektedir. Bu otizm türünün farklı birçok özelliği bulunmaktadır. Atipik otizmin en belirgin özellikleri arasında erken tanı sayesinde oluşan her türlü iletişim sorunlarının iyileştirilebilir olmasıdır. Erken tanı hastalığın iyileşme süresinin son derece kısalmasına ve normal yaşantıya kısa zamanda dönülmesini sağlamaktadır. Bu durumda ailenin önemi ise oldukça büyüktür. Burada çocukların belirli aralıklarla doktora götürülmesi son derece önemlidir. Bu sayede iyileşme ve tedavi sürecinde uygulanması gereken adımlar doğru şekilde izlenmektedir.

Hafif Otizmin Belirtileri

Bu durum esas olarak otizme benzerlik göstersede bazı durumları otizmden oldukça uzaktır. Bu hastalık hafif seyreden ve kendini bazı belirtiler ile gösteren bir hastalıktır. Burada bu rahatsızlık ile mücadele etmeye çalışan hastalar, konuşmada gecikme ve sosyalleşme konusunda oldukça zorluk yaşarlar. Bu belirtilerin yanında görülen bazı belirtiler ise şu şekildedir;

  • Sözlü iletişimde güçlük yaşama
  • Göz teması kurmada zorluk
  • Takıntılı ve tekrarlayan davranışlar
  • Sosyalleşmede zorluk
  • Anormal sosyalleşme
  • Motor gelişim problemleri
  • Bilişsel yetilerde gecikme
  • Duyularda artan yada azalan hassasiyet

Bu belirtiler ile beraber kendini gösteren hafif otizm erken teşhis edildiği takdirde ileri derecedeki belirtileri göstermeyecek ve kişilerin sosyal hayata daha hızlı aynı zamanda son derece sağlıklı şekilde karışmasını sağlayacaktır.

Hafif Otizmin Tanısı Nasıl Konur ?

Hafif otizmde, erken tanı ve teşhis son derece önemlidir. Çünkü erken tanı ve tedavi kişilerin bu durumdan daha az etkilenmesini sağlar. Yapılan erken tanı sonrasında aileler hemen bir uzman ile sistematik ve yoğun bir eğitim programı hazırlanmalıdır. Atipik otizm olarak bilinen hafif otizm tanısı, uzmanlar tarafından teşhis edilmektedir. Bu noktada atipik otizmden şüphelenilen çocuk bir uzman tarafından gözlemlenmektedir. Bu noktada çocuğun doğru şekilde gözlemlenmesi ise oldukça önemlidir. Bunun yanında gelişim testleri yapılarak çocuğa doğru şekilde yaklaşılmalıdır.

Anne babaya sorulan sorular sayesindede net tanı ve teşhis koyulmakta ve yapılacak olan tedavi yöntemi belirlenmektedir. Erken ve doğru bir tedavi yöntemiyle ilerlemek ve çocuğa anlayışlı bir şekilde yaklaşmak ise bu noktada oldukça önemlidir.

Çocuklarınızda atipik otizm olduğu konusunda şüpheleniyorsanız bu noktada uzman bir hekim tarafından yardım almak, yapılacak en doğru şey olacaktır. Bu konuda uzman olan ruh ve sinir hastalıkları uzmanı yada çocuk nörologlar, sizlere tanı ve tedavi konusunda oldukça yardımcı olarak bu konuda bilinçlenmenizi ve çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiğini sizlere en doğru şekilde anlatacaktır.

Hafif Otizm Olan Bireyler Günlük Hayatta Neler Yaşar ?

Bakıldığında otizme benzeyen ancak daha hafif semptomlar gösteren bu durum, dil ve sosyal iletişim ile alakalı sorunlara yönelik bazı durumları ortaya çıkarmaktadır. Atipik otizmde, kişiler günlük hayatta belli alışkanlıklar edinirler ve bu alışkanlıklar onların rutinleri haline gelir. Sizde hafif otizmli bireylerin günlük yaşamda neler yaptığı konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz, bu konuda Teta Clinic olarak sizin için hazırlamış olduğumuz yazıya göz atabilir, bu konu hakkında gerekli bilgileri edinebilirsiniz. İşte hafif otizmli bireylerin, günlük yaşamda yaptığı bazı belli başlı şeyler ise şu şekildedir;

  • Atipik otizmli bireyler günlük yaşamda göz kontağı kurmaktan kaçınırlar.
  • Bu bireyler günlük yaşamda sürekli olarak huzursuz bir görüntü ortaya koymaktadır. Hiçbir ifadeye karşı tepki vermezler.
  • Etraflarında herhangi bir şeyin yerinin değişmesini istemez rutinde devam etmek isterler. Herhangi bir değişiklik durumunda aşırı tepki verirler.
  • Günlük hayatta rutin şeyleri yapmaktan hoşlanırlar. Yaşadıkları ortamı zihinlerinde harita haline getirirler.

Hafif Otizmli İle Yaşamanın Avantajları ve Zorlukları

Hafif otizmli bireyler, kendilerini bazı belirtiler ile göstermektedir. Atipik otizm olarakta bilinen bu durumda kişiler son derece farklı ve özel davranışlar sergilemektedir. Pek çok farklı rahatsızlıkta olduğu gibi bu rahatsızlığı yaşayan bireyler ile yaşamanında farklı avantajları ve zorlukları vardır. İşte hafif otizmli bireyler ile yaşamanın avantajları;

  • Bu bireyler genellikle dürüst ve açık sözlü kişilerdir. Sizleri çıkarsız ve karşılıksız severler.
  • İnce ve detaylı ayrıntılara son derece odaklı şekilde yaklaşırlar.
  • Sevdiği insanlara karşı oldukça başarılı ve anlayışlı yaklaşırlar.
  • Bilgi birikimi gerektiren her konu hakkında çok meraklı ve ilgilidirler.
  • Düzeni son derece severler ve buna göre davranırlar.
  • Rutinlerden hoşlanırlar ve oldukça istikrarlıdırlar.

Hafif otizmli bireyler ile yaşamanın avantajlarının yanı sıra zorluklarıda bulunmaktadır. İşte hafif otizmli bireyler ile yaşamanın zorlukları;

  • Yapılan imaları anlamakta oldukça güçlük çekerler.
  • Rutinlerinin dışına çıkmaktan hoşlanmazlar.
  • Gürültüden ve ışıktan hoşlanmazlar.
  • Empati kurarken istenilen kadar net karşılık veremezler.
  • Oldukça takıntılı ve yorucudurlar.

Hafif Otizmde Tedavi

Otizm türlerinde tedavi yöntemleri farklılık göstermektedir. Bu durum farklı yaşlarda kendini gösterebilir. Ancak erken tanı ve tedavisi son derece önemlidir. Atipik otizm tedavisi, erken yaşlarda tanı konulan duruma göre ilaçlı, eğitimli ve terapi ile mümkün olan bir rahatsızlıktır.

Bu durum erken teşhis edildiği durumlarda, özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezi tedavi ve terapi yöntemleri ile son derece olumlu sonuçlar verebilmektedir. Bu konu hakkında özel eğitim görmüş olan uzmanlar tarafından uygulanan bu tedavi yöntemleri sayesinde çocuklarda oluşan olumsuz durumlarda büyük ölçüde ilerleme görülmektedir. Bu tedavi yöntemlerine ek olarak ergoterapi ve duyu bütünleme terapileride uygulanmakta ve son derece başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Bu noktada sadece bu yöntemlerin yanında, çocuğa özenli bir şekilde yaklaşmakta oldukça önemli bir yere sahiptir.

Ancak bu tedavi yöntemlerini uygulamadan önce uzman bir ekipten görüş almak ve bir uzman ile beraber hareket etmek son derece önemlidir. Teta Clinic olarak atipik otizm konusunda farklı pek çok tedavi yöntemlerimiz ile beraber sizlere ve çocuklarınıza yardımcı olmaya çalışmaktayız. Bu konuda ise son derece titiz ve hassas davranmaktayız. Sizlerde hafif otizm tedavisi konusunda uzman aynı zamanda profesyonel bir ekip ile çalışmak isterseniz, web sitemizi ziyaret edebilir bizlerle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Hafif Otizm Hakkında Yanlış Bilinenler

Hafif otizm hakkında yanlış bilinen bazı gerçekler vardır. Bu konu hakkında yanlış bilinenler ve gerçekleri öğrenmek isterseniz, Teta Clinic olarak sizin için hazırlamış olduğumuz yazıya göz atabilir bu konu hakkında detaylı bilgileri edinebilirsiniz. İşte hafif otizm hakkında yanlış bilinenler ve gerçekler;

  • Hafif otizmli bireylerin empati duygusunun olmadığı düşünülür. Ancak bu tam olarak öyle değildir. Bu bireyler, empati yapabilir sadece bunu olması gerektiği gibi gösteremez.
  • Bu bireylerin süper zeka olduğu zannedilir. Fakat her birey aynı değildir. Bazıları öğrenme gibi bazı zorluklar yaşayabilir.
  • Hafif otizmin zamanla yok olacağı düşünülür. Ancak bu öyle değildir. Bu durum tedavi yöntemleri sayesinde hafifleyebilir.
  • Bu bireylerin hisleri olmadığı düşünülür. Ancak bu tam tersidir. Duygularını oldukça yoğun bir şekilde yaşarlar ancak doğru şekilde ifade edemezler.
  • Sosyal olmayı sevdikleri düşünülür. Fakat sosyal olmaktan haz etmez yada son derece zorluk çekerler.
  • Sadece takıntılı oldukları düşünülür. Fakat özel ilgi alanları olabilir ve bunlara oldukça yoğunlaşabilirler.
İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik