Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

İnce kaba motor becerileri; hayat boyunca insan hareketlerinde ortaya çıkan değişikliklerin tamamını kapsar. Motor beceri gelişimi, ince ve kaba motor olarak iki grupta değerlendirilir. Kaba ve ince motor terimleri ise motor gelişimindeki hareketleri, ilerlemeyi ve gerilemeyi sınıflandırmak amacıyla kullanılabilir. Kaba motor becerileri yürüme, emekleme, koşma, bisiklet sürme gibi hareket becerileri kapsar iken, ince motor becerileri ise nesneleri kavramak, kaldırmak, bir kurşun kalemini ya da boya kalemini tutmak, dikiş iğnesine ipi geçirmek gibi daha çok küçük kasları kullanmayı kapsar. İnce motor becerileri daha çok dikkat ve kontrol gerektirdiği söylenebilir. Avuç içi ile kavrama, iki parmak arasında tutma gibi eylemler de ince motor becerilerine dâhildir. Söz konusu olan yeteneklerin olgunluğa ulaşarak gelişim gösterdiği ve tüm çevresel faktörlerden çok az etkilediğine dair bir yanılgı vardır. Bu olgunlaşma, temel motor becerilerinin gelişiminde çok önemli bir rol oynamasının yanı sıra, tek etki olarak bu olgunlaşmayı görmek yanlış olabilir.

ince-kaba-motor-becerileri.jpg

Günlük hayatımızda çok farkında olmasak bile birçok kası ayrı ayrı kullanılır. Yetişkinler birçok eylemi aynı anda ya da çok usta bir şekilde uygulayabilir iken, çocuklar için bu durum çok kolay değildir. Bir bebek, dünyaya geldiği ilk andan itibaren kasları yavaş yavaş gelişmeye başlar ve her ay bu yeni gelişmeler sayesinde farklı beceriler kazanır. Kaslarını aktif bir şekilde kullandığı bu becerilere ise kaba motor ve ince motor ismi verilir.

Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimin Önemi

Çocuğunuzun kaba ve ince motor gelişimini dünyaya geldiği ilk andan itibaren gözlemlemek mümkündür. Yeni doğan bir bebek, hemen küçük ve büyük kaslarını kullanmaya başlar. Ancak bunu bilinçli bir şekilde değil, daha çok refleks olarak yapar. Örnek vermek gerekirse; yeni doğmuş bir bebeğin avucuna parmağınızı koyduğunuzda, bebek hemen bu parmakları sıkı bir şekilde kavrayacaktır. Bebek bu durumda küçük kaslarını tamamen refleks olarak kullanmıştır. Bebeğin ayaklarının tabanına dokunulduğunda ise hemen ayaklarını göğsüne çeker. Bu da büyük kaslarını yani kaba motor becerilerini refleks olarak kullandığı anlamına gelir.

Bu örnekler dikkate alındığında, bebeklerde ince ve kaba motor becerilerinin ilk olarak refleks olarak ortaya çıktığı söylenebilir. Bebek zaman içerisinde büyüdükte, gelişen ve güçlenen kasları sayesinde bu hareketleri bilinçli şekilde yapmayı öğrenir. Ayrıca üstüne her gün yeni bir şeyler dener ve sürekli olarak öğrenir. Bebek ilk olarak kendi kendine başını tutmayı öğrenir, sonrasında emekler ve yürümeye başlar. Bu eylemlerin hepsi, bebeğin kaslarının zamanla ve belli bir düzen içerisinde gelişim göstermesinden kaynaklanır. Dolayısıyla henüz emeklemeyen bir çocuktan, direkt olarak yürümesini beklemek doğru değildir. İlk önce yürümesine izin verecek olan kaslar, sonraki aşamada koşmasına izin verecek kadar güçlenir. Bu durumda her şey birbirini takip eder ve bu yüzden çocuğun yaşına uygun olacak şekilde becerilerini geliştirmeyi desteklemek, takip etmek ve sonrasında diğer aşamaya geçmek daha doğru olacaktır.

Günlük hayatın içerisinde yapılan tüm eylemler, küçük ve büyük kasları kullanmayı gerektirir. Bu kasları doğru şekilde kullanabilme becerileri, günlük hayatı çok daha kolay hale getirir. Bu yüzden refleks şeklinde başlayan bu beceriler, yaşa uygun şekilde takip edilmeli ve zaman zaman bazı etkinliklerle çocuğun bu konudaki gelişimine destek olunmalıdır. Her çocuğun büyürken gösterdiği gelişim birbirinden çok farklıdır. Aynı yaşta olan çocuklardan bazılarının ince ve kaba motor becerileri, diğerlerinden daha zayıf seyredebilir. Bu konuda çok fazla endişe etmek yersiz iken, yine de çocuğun bir pediatrist tarafından takibinin yapılmasından fayda vardır. Anne-babalar ve öğretmenler, çocuğun okul çalışmalarında ve oyunlarda ne kadar rahat katılım gösterdiğini takip etmelidir. Özellikle erken doğumla dünyaya gelen bebekler, kas becerileri konusunda geriden geliyor olabilir. Bu durum normal kabul edilirken, genel olarak o yaştan beklenen beceriyi birkaç ay sonra göstermesi doğaldır. Ayrıca bazı nörolojik nedenlerden kaynaklı da çocuklardaki kas becerilerinin gerekenden zayıf ilerlediği görülebilir. Bu durumda mutlaka bir değerlendirme yapılmalı ve gerektiğinde ergoterapi uzmanları ile bu konuda bir çalışma yürütülmelidir.

Aylara Göre Bebeklerin Motor Gelişimi

Yenidoğan: Hareketlerin büyük bir kısmı refleks şeklinde kendini gösterir. Örnek vermek gerekirse; karnından kavrayıp havada tutulduğunda başı öne doğru düşer, kol bacaklarını sarkıtır. El ile desteklenen baştan el yavaş bir şekilde çekilirse bebeğin kafası geriye doğru düşer. Bu bebekler parmaklarını oynatıp, hafif tekmeler atabilir.

  • 1-3 Aylık Bebek: Sırtüstü yatarken başını yana çevirebilir olan bu bebekler, ellerini ağzına götürür. Kollarını bacaklarından çok daha fazla hareket ettirir ve koltuk altından tutularak ayakta durdurulduğunda ayakları yere basar. İleri doğru otomatik şekilde yürüme hareketi yapabilir.
  • 3-6 Aylık Bebek: Bacaklarını ve kollarını daha kolay şekilde bükebilir. İki elini birleştirirken, bacaklarını uzatarak tekme atabilir.
  • 6-9 Aylık Bebek: Sırtüstü yatarken, başını yastıktan kaldırıp ayaklarına doğru bakmaya çalışır. Yattığı yerden bacaklarını havaya doğru kaldırarak, iki ayağını elleriyle kavrayabilir. Eğer kucağa alınmak isterse, kollarını yukarı doğru kaldırır. Sonrasında daha güçlü tekmeler atmaya başlamıştır. Yüzükoyun şekilde yatarken sırtüstüne, sırtüstünden yüzükoyun yatışa geri dönebilir. Ayrıca yüzükoyun şekilde yatarken, ellerini yattığı yere doğru dayayarak kollarını uzatır. Sonrasında kendini yukarı çekerek etrafını seyredebilir.
  • 9-12 Aylık Bebek: Yerde kısa bir süreliğine tek başına oturabilir. Yerlerde yuvarlayabilir ve emeklemeye çalışmaya başladığı görülür. Oyuncaklarıyla oynarken, artık el göz koordinasyonuna çok daha fazla dikkat edebilir. Koltuk ya da bir sandalyeye tutunarak ayakta durabilir. Ancak tekrar oturabilmesi için yardım alması gerekebilir. İşaret parmağı ve baş parmağı arasında küçük nesneleri tutabilir.
  • 12-18 Aylık Bebek: Artık tek başına desteksiz bir şekilde oturabilir. Yatak pozisyondan oturma konumuna yardım almadan geçer ve emekleyebilir. Bir desteğe tutunarak aya kadar ve tek başına tekrar yere oturabilir. Tek eli ya da iki eli tutulduğunda yürüyebilir. Tek başına yürümeye başladığı da görülebilir. Ortalama 13. 14. Aylarda emekleyerek merdivenlerden yukarı çıkabilir.
  • 18-24 Aylık Bebek: Çok daha dengeli şekilde yürüyebilir. Artık isterse koşabilir ve oyuncakları, kutuları yerde itip çekebilir. Yürürken oyuncaklarını elinde ya da kolunun altında taşıyabilir. Ellerinden tutulduğunda merdivenleri inip çıkar. Sandalye ya da koltuk üzerine çıkabilir, düşen oyuncakları alabilmek için çömelir. Ellerinden destek aldığında tekrar ayağa kalkabilir.
  • 2 Yaş Motor Gelişimi: Daha rahat koşar, yerde duran oyuncağı almak için çömelir ve sonra desteksiz ayağa kalkar. Kalemi tutabilir ve istediği gibi karalama yapabilir. Kitap sayfalarını tek tek çevirebilir ve şapkası ile ayakkabılarını giyebilir. Büyük bir topa hafif şekilde tekme atar. Aldığı nesneleri yerine koyabilir. Kolunu havaya kaldırarak küçük birçoğu biraz ileriye doğru fırlatabilir. Duvara tutunarak merdivenlerden tek başına inip çıkabilir. Dengesini korumak amacıyla her basamakta iki ayağını bir araya getirir ve sonra tekrar adım atar.
  • 3 Yaş Motor Gelişimi: Çocuk parklarında bulunan aletlere tek başına tırmanabilir. Makas kullanabilir. Ona doğu atılan topu yakalamaya çalışır ve kolları arasında tutabilir. Tek ayak üzerinde kısa bir süre durabilir ve üç tekerli bisikleti pedalları çevirerek kullanabilir.
  • 4 Yaş Motor Gelişimi: Yürürken ya da koşarken, keskin dönüşler yapabilir. Küçük boncukları ipe dizer ve kalemi artık bir yetişkin gibi tutabilir. Basit şekilde ev ve insan resmi çizebilir. Topa tekme atma, fırlatma ve yakalama eylemlerini gerçekleştirme konusunda oldukça başarılıdır. Parmak uçlarında yürüyebilir ve koşabilir. Merdivenleri artık bir yetişkin gibi ayak değiştirerek çıkıp inebilir. Ayrıca koşarak da inip çıkabilir.
  • 5 Yaş Motor Gelişimi: İnce çizgiler üzerinde dengede yürüyebilir. Örneğine bakarak üçgen ve kare resmi çizebilir. Her iki elinin kavrayışı artık çok güçlüdür. Her iki ayağının üzerinde 10 saniye kadar durabilir. Dizlerini bükmeden eğilerek parmak uçlarına dokunabilir.
  • 6 Yaş Motor Gelişimi: Koşma, atlama, zıplama ve tırmanma gibi tüm eylemlerde son derece ustadır. Çizimleri artık çok daha detaylı ve gerçekçi bir hal almıştır. Ayakkabılarını daha rahat şekilde bağlarken, kıyafetlerinin düğmelerini açıp kapatabilir.

Motor Gelişiminde Geriliği Anlamanın Yolları

Motor gelişiminde bir gerilik söz konusu ise bunu anlamanın en iyi yolu, bebeğin o yaştan/aydan beklenen motor becerilerini gerçekleştirip gerçekleştirmediğini takip etmektir. Çocukların kaba motor becerisini takip edebilmek için zıplama ve koşmak gibi hareketler gözlenirken, bu çocukların ince motor becerilerini takip etmek için hareketlerin daha detaylı şekilde takip edilmesi gerekir.

Çocuktan bir beceriyi gerçekleştirmesi beklendiğinde, çocuğun bulunduğu ay ve yaş mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Kendisinden daha büyük olan bir çocuğun hareketlerini gerçekleştirmesini beklemek çok doğru değildir. Bu yüzden çocuğun becerilerinin gelişmesine yardımcı olurken, onunla her zaman yaşına uygun ve onu fazla zorlamayan aktivitelerin yapılmasında fayda vardır. Bu aktiviteler çocuğun ince ve kaba motor gelişimine fayda sağlarken, olumlu dönüş alınmadığı takdirde mutlaka bir profesyonel yardım alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Bebek ve çocuklarda ince kaba motor becerilerinde herhangi bir gerileme tespit edildiğinde, Teta Clinic’te bu konuya dair destek programları ile çocuğunuzun gelişimine destek olabilirsiniz. Özel eğitim söz konusu olduğunda, her çocuğun kişisel ihtiyaçlarından yola çıkarak profesyonel terapilerle gelişimine katkı sağlayan Teta Clinic, alanında uzman kadrosuyla sıcak ve güven veren bir ortamda ayrıcalıklı imkânlarda faydalanmanızı sağlar. Sizde Teta Clinic kalitesini yaşamak istiyorsanız, web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik