Pazartesi - Cumartesi 08:00 - 19:00

İletişim, yutma, dil, konuşma ve ses bozukluğu rehabilitasyonunu sağlayan dil ve konuşma bozukluklarına uygun terapi yöntemleri, bu alanda uzman olan terapistler tarafından uygulanır. Dil ve konuşma terapisi genellikle ses bozuklukları, kekemelik, yutma problemleri ve artikülasyon bozukluğunu önlemek, gecikmiş konuşma sorunu olan bireyler için çok önemli bir yere sahiptir.  Konuşma, ses bozukluklarının önlenmesi ve konuşma gelişimini doğrudan etkileyen durumlarda konuşma anlaşılırlığını arttırmak adına terapistlerden yardım almak şarttır. Etkili bir konuşma yeteneğine sahip olmak ancak bu şekilde mümkün olabilir.

Dil ve konuşma terapistlerinin uyguladığı farklı terapi yöntemleri, bu durumun kişilerde nasıl ve ne derecede yaşandığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Down sendromu, otizm gibi hastalıkların yanı sıra işitme engeline bağlı olarak gelişen dil ve konuşma bozukluklarının mutlaka vakit kaybetmeden terapi görmesi gerekir. Dil ve konuşma terapisi sadece çocuklara değil ihtiyaca göre yetişkinlere de uygulanabilen çok önemli bir tedavi yöntemi olarak karşınıza çıkar. Söz konusu olan dil ve konuşma bozukluğunun neden kaynaklandığını tespit etmek, terapi sürecini belirleyen çok önemli bir faktör olarak bilinir.

Dil ve Konuşma Becerilerine Erken Müdahale

Dil gelişimine yönelik çok önemli bir adım olan dil müdahale faaliyetleri, özellikle çocuklarda kelimeleri daha düzgün telaffuz etmelerine yardımcı olan önemli bir unsur haline gelir. Dil müdahale etkinlikleri göz önünde bulundurulduğunda çocukla özel olarak konuşma, iletişim odaklı olma ve oyun oynama gibi durumlar bu terimin içerisinde yer alır. Artikülasyon terapisi ise bu anlamda uygun ses ya da hecelerin üretilmesi konusunda çocuklara yardımcı olan her türlü etkinlik ve oyunu içine alır. Bu sayede doğru oyunlarla dil hareketleri çocuğa öğretilmeye çalışılır.

Beslenme ve yutmayı hedefleyerek uygulanan terapilerle motor beceriler, dil ve dudak egzersizleri kullanılarak daha rahat konuşma için yardımcı niteliğinde eğitimler verilir. Ağız ve çevresinde yer alan kaslarını yapılan etkinliklerle artırılmasına yönelik olan oyunlar, çocukların kişiye özel ihtiyaçlarına göre uygun yöntemler tercih edilerek uygulanır. Dil ve konuşma terapisi anlamında her çocuğun kendisine has bir durumu olduğu ve her çocuğun çok özel olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden çocukların ihtiyaçları ve sorunları göz önünde bulundurularak en uygun olan terapi yöntemi tercih edilmelidir.

Dil aktivitesini arttırmaya yönelik uygulanan dil ve konuşma egzersizleri arasında; dudak egzersizleri, dil egzersizleri, çene egzersizleri ve yanak egzersizleri yer alır. Dilde bulunan ancak aktif şekilde kullanılmayan noktaların gelişmesine fırsat sunan bu egzersizler, aynı zamanda dil kaslarını güçlendirme konusunda oldukça başarılıdır. Ayrıca dil ve konuşma terapisi uygulanırken, hastanın kendine inanması ve güvenmesi son derece önemlidir.

Dil ve konuşma terapisi nasıl uygulanır sorusu için bilinmesi gereken en önemli nokta, uzman terapist ve hasta arasında güvene dayalı bir ilişki kurulmasının şart olduğudur. Dil ve konuşma bozukluğu ile karşı karşıya kalan kişilerde gözle görülür bir ilerleme kaydetmek için uzman terapist ve terapiye gelen kişi arasında güven duygusunun gelişmesi, tedavide başarı oranını arttıran bir etken haline gelir.

Dil ve konuşma bozuklukları, bireylerin yaşamını doğrudan olumsuz etkileyen durumlardır. Bu durumda erken teşhis ve bireye uygun yöntemlerle müdahale edilmesi, yaşamda ortaya çıkmasına sebep olan bu sorunların en aza inmesini sağlar. Ancak doğru tanıyı koymak ve uygun müdahale için bu alanda bilgi sahibi olmak ve uzmanlık gerektirir. Bu noktada dil ve konuşma terapistliğinin önemi ortaya çıkar.

Dil ve konuşma bozuklukları, iletişim kurma noktasında çok önemli sorunların başlangıcı olabilir. Doğru ve etkili iletişim kuramamak, zaman içerisinde kişilerin sosyal yaşamdan soyutlanmasına ve özgüven eksikliği gibi istenmeyen psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Gecikmiş konuşma, kekemelik, harfleri doğru şekilde çıkartamamak, kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz edememek gibi sorunların anca uzman bir dil terapistten terapi alındığında çözülebileceğini bilmekte fayda vardır.

Dil ve konuşma terapisi, çocuk ve yetişkin bireyler fark etmeksizin, her insanın sosyal hayatın içerisinde iletişim becerisini doğrudan etkileyerek bu kişilere kolaylık sağlayan, stres altında yaşamaktan ve eğer çocuksa baskı altında hissetmekten kurtarır. Bu terapi, yalnızca alanında uzman kişiler tarafından yapılabilir. Bu tedavi yönteminin birbirinden farklı metodu bulunur. Dil ve konuşma bozukluğu yaşayan kişinin ilk olarak alanında uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi, sonrasında teşhis konulduğu takdirde hekim tarafından yapılacak terapist yönlendirilmesi ile tedavi sürecinin başlatılması gerekir. Bahsi geçen dil ve konuşma terapi metodları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Dil müdahalesi için gereken faaliyetler, daha çok çocuk hastalar için tercih edilen bir yöntem olarak karşınıza çıkar. Dil ve konuşma gelişimi için kitap okuma, oyun oynama, nesnelerden faydalanma aracılığı ile çocuğun gelişiminin ve konuşma anlaşılırlığının arttırılması hedeflenir.
  • Artikülasyon terapisi ise hece ve ses yöntemleri kullanılarak terapist ile kişinin doğru seslemeyi yapması, hecelemeyi tekrar etmesi için yönlendiren uygulama ve oyunlara gösterme yöntemidir.
  • Beslenme ve yutma terapisi, oral motor, dil ve konuşma terapistinin yaptığı yönlendirmeleri ve yardımı ile yüze masaj, farklı dil, çene ve dudak egzersizlerinin yer aldığı ağız ve bölgesinde bulunan kasların gelişimi arttırmayı hedefleyen güçlendirici aktivitelerin tamamını içerir. Yutma farkındalığının ve yeteneğinin artması için çeşitli ısı aralığına sahip farklı dokularda yiyecekler kullanılabilir.

Dil ve konuşma bozukluğu olan kişilerin terapi görmesi gerektiği bir gerçektir. Konuşma sorunu yaşayan ve mutlaka terapi uygulanması gereken kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Travmatik bir şekilde beyin hasarı alan ve bu sebeple dil ve konuşma bozukluğu ile karşı karşıya kalan hastaların,
  • Otizm, down sendromu gibi hastalıklarla dünyaya gelen çocukların,
  • Harf telaffuz etme konusunda sorun yaşayan ve kekemelik sorunu olan kişilerin,
  • Üç yaşından büyük çocuklarda hiç konuşmama ya da çok kısa kelimelerle kendini ifade etmeye çalışması durumunda dil ve konuşma terapisine başvurmak gerekir.

Dil ve Konuşma Terapisinde Teta Clinic Güvencesi

Dil ve konuşma bozuklukları gibi özel eğitim alınması gerektiği fark edildiğinde, konu hakkında en doğru ve profesyonel yardımı almak tedavi aşamasında çok önemlidir. Bu konuda çok az kurum, en doğru teknikleri kullanarak hastaların durumuna uygun terapi metotlarını hayata geçirmektedir. Bu kurumların en başında ise Teta Clinic yer almaktadır. Teta Clinic, söz konusu dil ve konuşma terapisi gibi hastaların hayatını doğrudan etkileyen ve sosyal gelişimini aşağı çeken sorunlar için özel terapi yöntemleri uygulayan, üst düzey kalite standartlarına sahip bir klinik olarak karşınıza çıkar. 

Her hastanın hikâyesinin kendisine özgü olduğunun bilincinde olan kliniğimiz için sizin istek ve ihtiyaçlarınız her şeyden önemlidir. Bu nedenle hizmet verirken bu ihtiyaçlar doğrultusunda hareket ederken, alanında uzman terapistlerimiz ile sorunlarınıza akılcı çözümler sunuyoruz. Sizde Teta Clinic güvenilirliğini deneyimlemek ve çocuğunuza bir iyilik yapmak istiyorsanız web sitemizde yer alan iletişim numaralarımızı kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Teta Clinic, alanında en iyisi olarak nitelikli tedavi ve hizmetin yer aldığı tek adres olmaya, bu anlamda farkını ortaya koymaya devam ediyor.

İletişim Formu
Tüm Hizmetlerimizle ilgili Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin...
Teta Klinik